Pienas

pienas-800Pienas – labai vertingas maisto produktas, turintis visų organizmui reikalingų maisto ir biologiškai aktyvių medžiagų. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti: riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Be to, piene yra ir kitų organizmui svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių. Nustatyta, kad piene ir jo produktuose yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti: baltymų, kalcio, fosforo, magnio, kalio, vitaminų A, B6, B12, C, E, H, PP.

Piene ir pieno produktuose esantys vitaminai B6, B12 skatina organizmą augti, stiprina nervines skaidulas, svarbias kraujo sudėčiai sudaryti, o vitaminas C stiprina apsaugines organizmo funkcijas, padeda įsisavinti geležį. Pienas yra svarbus ir A vitamino, kuris reikalingas regai stiprinti, organizmui augti ir kt. funkcijoms, šaltinis.

Organizmui būtinas kalcis, padedantis formuotis ir stiprėti kaulų sistemai, pieno baltymai, skatinantys naujų ląstelių formavimąsi. Baltymus sudaro visos žmogui reikalingos aminorūgštys, dalis jų – ypač vertingos, nes organizmas jų pats negali pasigaminti.

Dietologai dažnai rekomenduoja valgyti pieno produktus pusryčiams, nes ryte gaunamos maistingos medžiagos, vitaminai ir mineralai naudingiau įsisavinami.

Ar žinote,
kad pieno stiklinėje yra nemaža dalis būtinų vitaminų, rekomenduojamų per suvartoti per parą:

  • 20 proc. vitamino B12,
  • 20 proc. fosforo,
  • 20 proc. kalcio,
  • 11 proc. reikalingos baltymų normos,
  • 7,5 proc vitamino A,
  • apie 5-6 proc. B1, B6 vitaminų,
  • 3,3 proc. vitamino C,
  • mikroelementų: cinko, geležies, seleno.

Nereikia pamiršti, kad žmogaus organizmui būtina maisto įvairovė: duona, mėsa,vaisiai ir daržovės.